13 februari 2023 – Leiden, Nederland

Waarom je gevoel vaak geen gelijk heeft

Emoties zijn mega belangrijk als het gaat om hoe jij dingen ervaart en bekijkt. Het is logisch dat je op je gevoelens vertrouwt en dat je  denkt dat je gevoelens kloppen.

Maar soms kunnen emoties je een verkeerde kant opsturen en is het niet slim om er blind op te vertrouwen.

In deze blog kom je erachter waarom het belangrijk is om niet alleen naar je emoties te luisteren, maar ook te begrijpen waar ze vandaan komen en hoe je er beter mee om kan gaan.

Moet je vertrouwen op je gevoel?

Veel mensen denken dat hun gevoelens de meest betrouwbare gids zijn in hun leven. Als je je op een bepaalde manier voelt, dan denk je dat dit ook klopt, dat het echt zo is. Je gaat zelfs naar aanwijzigingen zoeken om je gevoel te bevestigen. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Jouw emoties worden beïnvloed door je verleden, wat er nu gaande is en wat je onbewust denkt. Daardoor is het niet altijd een goede weergave van wat er werkelijkheid aan de hand is.

Bijvoorbeeld, een kind vertelt je dat het bang is omdat er een monster onder het bed ligt. Dit is een begrijpelijke angst. Maar dat betekent niet dat er ook daadwerkelijk een monster onder het bed zit. De angst van het kind komt voort uit hun fantasie en eerdere ervaringen, niet uit de realiteit.

Dat betekent zeker niet dat je jouw of andermans gevoel moet negeren of niet serieus moet nemen, integendeel! Ook als die gevoelens geen enkele basis hebben in de realiteit, ook als die gevoelens nergens op slaan, is het wel belangrijk om ze te erkennen en er naar te luisteren. Gevoelens die harstikke dom of  gemeen zijn, gevoelens waar je je voor schaamt, die mogen er gewoon zijn.

Wat de heren en dames psychologen namelijk al een lange tijd geleden ontdekt hebben, is dat het onderdrukken of negeren van gevoelens heel slecht voor je is. Niet alleen is het heel ongezond voor je, maar het lukt ook bijna nooit. Want meestal komen je onderdrukte gevoelens er op één of andere manier toch uit. Je valt ineens uit tegen personen die het niet verdiend hebben, of gaat stiekem zitten snoepen. Er zijn veel manieren waarop onderdrukte gevoelens dan toch een weg naar buiten vinden.

Je gevoel volgen

Maar wat dan? Een van goedbedoelde maar slechte adviezen die ik gehoord heb is: “je moet gewoon je gevoel volgen” of “niet tegen je gevoel ingaan” en veel mensen zeggen dat ze “gewoon hun gevoel hebben gevolgd” als reden waarom ze een keuze hebben gemaakt.  Dit is bijna net zo dom als je gevoelens onderdrukken.

Het advies zou eigenlijk zo moeten luiden: “je moet altijd naar je gevoel luisteren, maar er wel goed over nadenken voordat je ook doet wat je gevoel je ingeeft”. Het is handiger om je gevoel te beschouwen als het advies van een goede vriend. Met een vriend kan je het ook prima niet mee eens zijn, maar je respecteert de mening en laat hem of haar uitspreken.

Op een aantal vlakken doen veel mensen dit ook wel. Dit hebben we dan van huis uit meegekregen. Bijna niemand die elke keer als hun gevoel ingeeft om maar een reep chocolade te eten in plaats van gezond te koken dat ook doet. Of als je geen zin hebt om uit bed te komen, dan sta je vaak toch op. Op die momenten begrijpen we prima dat gevoel nu eenmaal niet altijd heel praktisch is en zeker niet altijd een goede raadgever is.

Naar je gevoel luisteren betekent ook voroVeel mensen denken dat hun gevoelens de meest betrouwbare gids zijn in hun leven. Als je je op een bepaalde manier voelt, dan denk je dat dit ook klopt, dat het echt zo is. Je gaat zelfs naar aanwijzigingen zoeken om je gevoel te bevestigen. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Jouw emoties worden beïnvloed door je verleden, wat er nu gaande is en wat je onbewust denkt. Daardoor is het niet altijd een goede weergave van wat er werkelijkheid aan de hand is.

Bijvoorbeeld, stel je een kind voor dat bang is omdat het denkt dat er een monster onder het bed ligt. Dit is een begrijpelijke angst . Maar dat betekent niet dat er ook daadwerkelijk een monster onder het bed zit. De angst van het kind komt voort uit hun fantasie en eerdere ervaringen, niet uit de realiteit.

Dat betekent niet dat je dit gevoel moet negeren of niet serieus te nemen, integendeel! Ook gevoelens die geen basis hebben in de realiteit, ook gevoelens die nergens op slaan, moet je niet negeren of kleineren. Dit geld ook voor je eigen gevoelens.

 Laten we eerlijk zijn: soms ben je gewoon gemakzuchtig, soms heb je geen zin, en dan is het makkelijk gezegd.

Er is een groot verschil tussen ‘ik voel me gediscrimineerd’ en ‘ik wordt gediscrimineerd’. 

0 reacties

Related stories

?>